9,3
1.124 beoordelingen
Terug naar overzicht
SEPP-ProaceElectric-exterieur-zijkant-header-dlrsts.jpg

Hoe werkt SEPP precies?

Uitleg subsidie elektrische personenauto’s particulieren

De Nederlandse overheid ziet graag dat elektrisch rijden niet alleen voor de zakelijke rijders interessant is, maar ook voor particulieren. Daarom stelt de overheid een subsidie beschikbaar, genaamd SEPP, die de financiële drempel voor particulieren bij het kopen of leasen van een elektrische auto moet verlagen. Er is geld gereserveerd voor zowel de aanschaf van nieuwe als van gebruikte elektrische auto’s.

Wat is SEPP?

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren, afgekort SEPP, is een regeling die alleen geldt voor particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto’s uit de kleinere en compacte middenklasse willen aanschaffen. Om de aantrekkelijkheid van elektrisch rijden te vergroten stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een budget van 91,4 miljoen beschikbaar in 2022, waarmee particulieren de aanschafprijs of het leasebedrag van hun elektrische voertuig kunnen verlagen, zoals van de volledig elektrische Toyota bZ4X die in 2022 komt.

SEPP-ProaceElectric-exterieur-driekwart-rechtsachter-img1-dlrsts.jpg
Op hoeveel subsidie heb ik recht?

De subsidiepot van ruim 90 miljoen wordt verdeeld in twee delen: het eerste deel bestaat uit 71 miljoen subsidiebudget, dat beschikbaar is voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s. Het tweede deel is voor tweedehands elektrische auto’s en dat is 20,4 miljoen euro. Het bedrag dat een particulier ontvangt voor de aanschaf van een nieuwe elektrische personenauto is 3.350 euro, voor een gebruikte elektrische personenauto is dat 2.000 euro. Of de particulier de auto koopt of private leaset, maakt in deze niet uit.

SEPP-ProaceElectric-exterieur-detail-laadklep-img2-dlrsts.jpg
SEPP-ProaceElectric-interieur-dashboard-img3-dlrsts.jpg
Voorwaarden SEPP

Er zijn echter wel een aantal voorwaarden om recht te hebben op SEPP. Zo kom je alleen in aanmerking als je een koop- of leaseovereenkomst hebt afgesloten op of na 1 januari 2022. Verder moet de auto 100% elektrisch zijn met een minimale actieradius van 120 kilometer, mag de prijs van die auto niet lager zijn dan 12.000 euro of hoger dan 45.000 euro en moet de auto daadwerkelijk als elektrische auto de fabriek verlaten hebben. Hij mag dus niet naar EV omgebouwd zijn.

Wanneer aanmelden?

Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan de subsidie aangevraagd worden. Vanaf 3 januari 2022 09:00 zijn de registers open voor aanvragen. Om een aanvraag te kunnen doen moet je in het bezit zijn van een DigiD en de koop- of leaseovereenkomst. De auto hoeft daarbij nog niet voor de deur te staan. Het is belangrijk om te weten dat de subsidiepot van 91,4 miljoen euro tijdens het jaar leeg kan raken. Daarom geldt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ Ben je te laat, dan vervalt helaas het recht op subsidie.

Meer over de bZ4X Inschrijven Toyota nieuwsbrief